Thursday, 12 March 2015

Alpaca




Alpacas have been domesticated for thousands of years. The Moche people of northern Peru often used alpaca images in their art.[2]There are no known wild alpacas, though its closest living relative, the vicuña (also native to South America), are believed to be the wild ancestor of the alpaca.[3] The alpaca is larger than the vicuña, but smaller than the other camelid species.
Along with camels and llamas, alpacas are classified as camelids. Of the various camelid species, the alpaca and vicuña are the most valuable fiber-bearing animals: the alpaca because of the quality and quantity of its fiber, and the vicuña because of the softness, fineness and quality of its coat.
Alpacas are too small to be used as pack animals. Instead, they are bred exclusively for their fiber and meat. Alpaca meat was once considered a delicacy by Andean inhabitants. Because of the high price commanded by alpaca on the growing North American alpaca market, illegal alpaca smuggling has become a growing problem.[4] In 2014, a company was formed claiming to be the first to export US-derived alpaca products to China.[5]
Alpacas and llamas can successfully cross-breed. The resulting offspring are called huarizo, which are valued for their unique fleece and gentle dispositions.

§
Behavior


Alpacas are social herd animals that live in family groups consisting of a territorial alpha male, females and their young. Alpacas warn the herd about intruders by making sharp, noisy inhalations that sound like a high-pitched bray. The herd may attack smaller predators with their front feet, and can spit and kick.

Spitting

Not all alpacas spit, but all are capable of doing so. "Spit" is somewhat euphemistic; occasionally the projectile contains only air and a little saliva, although alpacas commonly bring up acidic stomach contents (generally a green, grassy mix) and project it onto their chosen targets. Spitting is mostly reserved for other alpacas, but an alpaca will occasionally spit at a human.
For alpacas, spitting results in what is called "sour mouth". Sour mouth is characterized by a loose-hanging lower lip and a gaping mouth. This is caused by the stomach acids and unpleasant taste of the contents as they pass out of the mouth.[citation needed]

§Physical contact


Most alpacas do not like being grabbed. Some alpacas tolerate being stroked or petted anywhere on their bodies, although many do not like their feet, lower legs, and especially their abdomen touched or handled.

Alpacas use a communal dung pile, where they do not graze. This behaviour tends to limit the spread of internal parasites. Generally, males have much tidier, and fewer dung piles than females, which tend to stand in a line and all go at once. One female approaches the dung pile and begins to urinate and/or defecate, and the rest of the herd often follows.§Hygiene

Because of their preference for using a dung pile, some alpacas have been successfully house-trained.

§Sounds

Alpacas make a variety of sounds. When they are in danger, they make a high-pitched, shrieking whine. Some breeds are known to make a "wark" noise when excited. Strange dogs – and even cats – can trigger this reaction. To signal friendly or submissive behavior, alpacas "cluck," or "click" a sound possibly generated by suction on the soft palate, or possibly in the nasal cavity.
Individuals vary, but most alpacas generally make a humming sound. Hums are often comfort noises, letting the other alpacas know they are present and content. The humming can take on many inflections and meanings.
When males fight, they scream a warbling, bird-like cry, presumably intended to terrify the opponent.

§Reproduction



Females are induced ovulators; the act of mating and the presence of semen causes them to ovulate. Females usually conceive after just one breeding, but occasionally do have troubles conceiving. Artificial insemination is technically difficult, but it can be accomplished. Alpacas conceived from artificial insemination are not registerable with the Alpaca Registry.
A male is usually ready to mate for the first time between two and three years of age. A female alpaca may fully mature (physically and mentally) between 10 and 24 months. It is not advisable to allow a young female to be bred until she is mature, and has reached two-thirds of her mature weight. Over-breeding a young female before conception is possible is a common cause of uterine infections. As the age of maturation varies greatly between individuals, it is usually recommended that novice breeders wait until females are 18 months of age or older before initiating breeding.
The gestation period is, on average, 11.5 months, and usually results in a single offspring, or cria. Twins are rare, occurring about once per 1000 deliveries. Cria are generally between 15 and 19 pounds, and are standing 30 to 90 minutes after birth.After a female gives birth, she is generally receptive to breeding again after about two weeks. Crias may be weaned through human intervention at about six months old and 60 pounds, but many breeders prefer to allow the female to decide when to wean her offspring; they can be weaned earlier or later depending on their size and emotional maturity.
Alpacas can live for up to 20 years.

§
Diet


Alpacas can eat natural unfertilized grass; however, ranchers can also supplement grass with low-protein grass hay. To provide selenium and other necessary vitamins, ranchers will feed their domestic alpacas a daily dose of grain.
 Free-range alpacas may obtain the necessary vitamins in their native grazing ranges.Alpacas require much less food than most animals of their size. They generally eat hay or grasses, but can eat some other plants (e.g. some leaves), and will normally try to chew on almost anything (e.g. empty bottle). Most alpaca ranchers rotate their feeding grounds so the grass can regrow and fecal parasites may die before reusing the area.

§Digestion

Alpacas are pseudoruminants and, like other camelids, have a three-chambered stomach; combined with chewing cud, this three-chambered system allows maximum extraction of nutrients from low-quality forages.
Alpacas will chew their food in a figure eight motion, swallow the food, and then pass it into one of the stomach's chambers. The first and second chambers (called C1 and C2) are where the fermentation process begins digestion. The alpaca will further absorb nutrients and water in the first part of the third chamber. The end of the third chamber (called C3) is where the stomach secretes acids to digest food, and is the likely place where an alpaca will have ulcers, if stressed. The alpaca digestive system is very sensitive and must be kept healthy and balanced.

§Poisonous plants

Many plants are poisonous to the alpaca, including the bracken fern, fireweed, oleander, and some azaleas. In common with similar livestock, others include: acorns, African rue,agave, amaryllis, autumn crocus, bear grass, broom snakeweed, buckwheat, ragweed, buttercups, calla lily, orange tree foliage, carnations, castor beans, and many others.

§
History of the scientific name


In 2001, the alpaca genus classification changed from Lama pacos to Vicugna pacos, following the presentation of a paper[3] on work by Dr. Jane Wheeler et al. on alpaca DNA to the Royal Society showing the alpaca is descended from the vicuña, not the guanaco.

Fiber



Alpacas are typically sheared once per year in the spring. Each shearing produces approximately five to ten pounds (2.2–4.5 kilograms) of fibre per alpaca. An adult alpaca might produce 50 to 90 ounces (1420–2550 grams) of first-quality fibre as well as 50 to 100 ounces (1420–2840 grams) of second- and third-quality fibre.
Alpaca fleece is a lustrous and silky natural fiber. While similar to sheep’s wool, it is warmer, not prickly, and bears no lanolin, which makes it hypoallergenic. Without lanolin, it does not repel water. It is also soft and luxurious. In physical structure, alpaca fiber is somewhat akin to hair, being very glossy. The preparing, carding, spinning, weaving and finishing process of alpaca is very similar to the process used for wool. Alpaca fiber is also flame-resistant, and meets the US Consumer Product Safety Commission's standards.

§

Alligator



Watch Video


Description

An average adult American alligator's weight and length is 360 kg (790 lb) and 4.0 m (13.1 ft), but they sometimes grow to 4.4 m (14 ft) long and weigh over 450 kg (990 lb). The largest ever recorded, found in Louisiana, measured 5.84 m (19.2 ft).[4] The Chinese alligator is smaller, rarely exceeding 2.1 m (6.9 ft) in length. In addition, it weighs considerably less, with males rarely over 45 kg.
No average lifespan for an alligator has been measured. In 1937, a one-year-old specimen was brought to the Belgrade Zoo inSerbia from Germany. It is now 76 years old.[6] Although no valid records exist about its date of birth, this alligator, officially named Muja, is considered the oldest alligator living in captivity.

Habitat


American alligators are found in the 
southeast United States: all of Florida and Louisiana, the southern parts of Georgia, Alabama, and Mississippi, coastal South and North Carolina, East Texas, the southeast corner of Oklahoma, and the southern tip of Arkansas. According to the 2005 Scholastic Book of World Records, Louisiana has the largest alligator population.[8] The majority of American alligators inhabit Florida and Louisiana, with over a million alligators in each state. Southern Florida is the only place where both alligators and crocodiles live side by side.[citation needed]Alligators are native only to the United States and China.[citation needed]
American alligators live in freshwater environments, such as ponds, marshes, wetlands, rivers, lakes, and swamps, as well as in brackish environments.[9] When they construct alligator holes in the wetlands, they increase plant diversity and provide habitat for other animals during droughts.[10] They are, therefore, considered an important species for maintaining ecological diversity in wetlands.[11]Further west, in Louisiana, heavy grazing by nutria (coypu) and muskrat are causing severe damage to coastal wetlands. Large alligators feed extensively on nutria, and provide a vital ecological service by reducing nutria numbers.
The Chinese alligator currently is found only in the Yangtze River valley[citation needed] and is extremely endangered, with only a few dozen believed to be left in the wild. Indeed, far more Chinese alligators live in zoos around the world than can be found in the wild. Rockefeller Wildlife Refuge in southern Louisiana has several in captivity in an attempt to preserve the species. Miami MetroZoo in Florida also has a breeding pair of Chinese alligators.


Behavior


Although the alligator has a heavy body and a slow 
metabolism, it is capable of short bursts of speed, especially in very short lunges. Alligators' main prey are smaller animals they can kill and eat with a single bite. They may kill larger prey by grabbing it and dragging it into the water to drown. Alligators consume food that can not be eaten in one bite by allowing it to rot, or by biting and then spinning or convulsing wildly until bite-sized chunks are torn off. This is referred to as a "death roll". Critical to the alligator's ability to initiate a death roll, the tail must flex to a significant angle relative to its body. An alligator with an immobilized tail cannot perform a death roll.Large male alligators are solitary territorial animals. Smaller alligators can often be found in large numbers close to each other. The largest of the species (both males and females) defend prime territory; smaller alligators have a higher tolerance for other alligators within a similar size class.
Most of the muscle in an alligator's jaw evolved to bite and grip prey. The muscles that close the jaws are exceptionally powerful, but the muscles for opening their jaws are comparatively weak. As a result, an adult human can hold an alligator's jaws shut bare-handed. It is common today to use several wraps of duct tape to prevent an adult alligator from opening its jaws when being handled or transported.[14]
Alligators are generally timid towards humans and tend to walk or swim away if one approaches. This has led some people to the practice of approaching alligators and their nests in a manner that may provoke the animals into attacking. In Florida, feeding wild alligators at any time is illegal. If fed, the alligators will eventually lose their fear of humans and will learn to associate humans with food, thereby becoming a greater danger to people.

Diet

The type of food eaten by alligators depends upon their age and size. When young, alligators eat fish, insects, snails, crustaceans, and worms. As they mature, progressively larger prey is taken, including larger fish such as gar, turtles, and various mammals, particularly nutria and muskrat,[9] as well as birds, deer, and other reptiles.[16][17] Their stomachs also often contain gizzard stones. They will even consume carrion if they are sufficiently hungry. In some cases, larger alligators are known to ambush dogs, Florida panthers and black bears, making it the apex predator throughout its distribution. In this role as a top predator, it may determine the abundance of prey species, including turtles and nutria.As humans encroach into their habitat, attacks are few but not unknown. Alligators, unlike the large crocodiles, do not immediately regard a human upon encounter as prey, but may still attack in self-defense if provoked.

Reproduction


In summer, the female builds a nest of vegetation where the decomposition of the vegetation provides the heat needed to incubate the eggs. The sex of the offspring is 
determined by the temperature in the nest and is fixed within seven to 21 days of the start of incubation. Incubation temperatures of 86 °F (30 °C) or lower produce a clutch of females; those of 93 °F (34 °C)} or higher produce entirely males. Nests constructed on leaves are hotter than those constructed on wet marsh, so the former tend to produce males and the latter, females. The natural sex ratio at hatching is five females to one male. Females hatched from eggs incubated at 86 °F weigh significantly more than males hatched from eggs incubated at 93 °F.The mother defends the nest from predators and assists the hatchlings to water. She will provide protection to the young for about a year if they remain in the area. The largest threat to the young are adult alligators. The baby alligator's egg tooth helps it get out of its egg during hatching time. Predation by adults on young can account for a mortality rate of up to 50% in the first year. In the past, immediately following the outlawing of alligatorhunting, populations rebounded quickly due to the suppressed number of adults preying upon juveniles, increasing survival among the young alligators.Alligators generally mature at a length of 6 feet (1.8 m). The mating season is in late spring. In April and May, alligators form so-called "bellowing choruses". Large groups of animals bellow together for a few minutes a few times a day, usually one to three hours after sunrise. The bellows of male American alligators are accompanied by powerful blasts of infrasound. Another form of male display is a loud head-slap. Recently, on spring nights alligators were found to gather in large numbers for group courtship, the so-called "alligator dances".

Anatomy


They have muscular, flat tails that propel them while swimming.
Alligators, much like birds, have been shown to exhibit unidirectional movement of air through their lungs. Most other amniotes are believed to exhibit bidirectional, or tidal breathing. For a tidal breathing animal, such as a mammal, air flows into and out of the lungs through branching bronchi which terminate in small dead-end chambers called alveoli. As the alveoli represent dead-ends to flow, the inspired air must move back out the same way it came in. In contrast, air in alligator lungs makes a circuit, moving in only one direction through the parabronchi. The air first enters the outer branch, moves through the parabronchi, and exits the lung through the inner branch. Extensive vasculature around the parabronchi are where oxygen exchange takes place.
The two kinds of white alligators are albino and leucistic. These alligators are practically impossible to find in the wild. They could survive only in captivity and are few in number. The Aquarium of the Americas in New Orleans has leucistic alligators found in a Louisiana swamp in 1987.

Human uses


Alligators are raised commercially for their meat and skin, which is used for bags and shoes. They also provide economic benefits through the ecotourism industry. Visitors may take swamp tours, in which alligators are a feature. Their most important economic benefit to humans may be the control of nutria and muskrats. Louisiana spends millions of dollars of bounty money to control nutria.[citation needed] This service is provided by alligators.
Alligator meat is also consumed by humans. The Archbishop of New Orleans ruled in 2010 that for purposes of Catholic church discipline in relation to abstention from meat, the flesh of the alligator is characterised as fish.

Sunday, 8 March 2015

Albatross





















Biology

Taxonomy and evolution

The albatrosses comprise between 13 and 24 species (the number of species is still a matter of some debate, 21 being the most commonly accepted number) in four genera. These genera are the great albatrosses (Diomedea), the mollymawks(Thalassarche), the North Pacific albatrosses (Phoebastria), and the sooty albatrosses or sooties (Phoebetria). The North Pacific albatrosses are considered to be a sister taxon to the great albatrosses, while the sooty albatrosses are considered closer to the mollymawks.[3]
The taxonomy of the albatross group has been a source of a great deal of debate. The Sibley-Ahlquist taxonomy places seabirds, birds of prey and many others in a greatly enlarged order, Ciconiiformes, whereas the ornithological organisations in North America, Europe, South Africa, Australia, and New Zealand retain the more traditional orderProcellariiformes. The albatrosses can be separated from the other Procellariiformes both genetically and through morphological characteristics, size, their legs, and the arrangement of their nasal tubes (see below: Morphology and flight).[3]
Within the family, the assignment of genera has been debated for over 100 years. Originally placed into a single genus, Diomedea, they were rearranged by Reichenbach into four different genera in 1852, then lumped back together and split apart again several times, acquiring 12 different genus names in total (though never more than eight at one time) by 1965 (Diomedea, Phoebastria, Thalassarche, Phoebetria, Thalassageron, Diomedella, Nealbatrus, Rhothonia, Julietata, Galapagornis, Laysanornis, and Penthirenia).[4]
By 1965, in an attempt to bring some order back to the classification of albatrosses, they were lumped into two genera, Phoebetria (the sooty albatrosses which most closely seemed to resemble the procellarids and were at the time considered "primitive" ) and Diomedea (the rest).[5] Though there was a case for the simplification of the family (particularly the nomenclature), the classification was based on the morphological analysis by Elliott Coues in 1866, and paid little attention to more recent studies and even ignored some of Coues's suggestions.[4]
More recent research by Gary Nunn of the American Museum of Natural History (1996) and other researchers around the world studied the mitochondrial DNA of all 14 accepted species, finding four, not two, monophyletic groups within the albatrosses.[6] They proposed the resurrection of two of the old genus names, Phoebastria for the North Pacific albatrosses and Thalassarche for the mollymawks, with the great albatrosses retaining Diomedea and the sooty albatrosses staying in Phoebetria. Both the British Ornithologists' Union and the South African authorities split the albatrosses into four genera as Nunn suggested, and the change has been accepted by the majority of researchers.
While some agree on the number of genera, fewer agree on the number of species. Historically, up to 80 different taxa have been described by different researchers; most of these were incorrectly identified juvenile birds.
            Based on the work on ogenetic relationships of the albatross genera, based on Nunn et al., 1996 albatross genera, Robertson and Nunn went on in 1998 to propose a revised taxonomy with 24 different species,[4] compared to the 14 then accepted. This expanded taxonomy elevated many established subspecies to full species, but was criticised for not using, in every case, peer reviewed information to justify the splits. Since then, further studies have in some instances supported or disproved the splits; a 2004 paper analysing the mitochondrial DNA and microsatellites agreed with the conclusion that theAntipodean albatross and the Tristan albatross were distinct from the wandering albatross, per Robertson and Nunn, but found that the suggested Gibson's albatross, Diomedea gibsoni, was not distinct from the Antipodean albatross.[] For the most part, an interim taxonomy of 21 species is accepted by ITIS and many other researchers, though by no means all—in 2004 Penhallurick and Wink called for the number of species to be reduced to 13 (including the lumping of the Amsterdam albatross with the wandering albatross),[]although this paper was itself controversial. On all sides is the widespread agreement on the need for further research to clarify the issue.
Sibley and Ahlquist's molecular study of the evolution of the bird families has put the radiation of the Procellariiformes in the Oligoceneperiod (35–30 million years ago), though this group probably originated earlier, with a fossil sometimes attributed to the order, a seabird known as Tytthostonyx, being found in late Cretaceous rocks (70 mya). The molecular evidence suggests that the storm-petrels were the first to diverge from the ancestral STOCK, and the albatrosses next, with the procellarids and diving petrels separating later. The earliest fossil albatrosses were found in Eocene to Oligocene rocks, although some of these are only tentatively assigned to the family and none appear to be particularly close to the living forms. They are Murunkus (Middle Eocene of Uzbekistan), Manu(early Oligocene of New Zealand), and an undescribed form from the Late Oligocene of South Carolina. Similar to the last was Plotornis, formerly often considered a petrel but now accepted as an albatross. It is from the Middle Miocene of France, a time when the split between the four modern genera was already underway as evidenced byPhoebastria californica and Diomedea milleri, both being mid-Miocene species from Sharktooth Hill, California. These show that the split between the great albatrosses and the North Pacific albatrosses occurred by 15 mya. Similar fossil finds in the Southern Hemisphere put the split between the sooties and mollymawks at 10 mya. The fossil record of the albatrosses in the Northern Hemisphere is more complete than that of the southern, and many fossil forms of albatross have been found in the North Atlantic, which today has no albatrosses. The remains of a colony of short-tailed albatrosses have been uncovered on the island of Bermuda,[] and the majority of fossil albatrosses from the North Atlantic have been of the genus Phoebastria (the North Pacific albatrosses); one, Phoebastria anglica, has been found in deposits in both North Carolina and England. Due toconvergent evolution in particular of the leg and foot bones, remains of the prehistoric pseudotooth birds (Pelagornithidae) may be mistaken for those of extinct albatrosses;Manu may be such a case, and quite certainly the supposed giant albatross femur from the Early Pleistocene[] Dainichi Formation at Kakegawa, Japan, actually is from one of the last pseudotooth birds. For more data on fossil species of the living albatross genera, see the genus articles.


Distribution and range at sea


Most albatrosses range in the Southern Hemisphere from Antarctica to Australia, South Africa and South America. The exceptions to this are the four North Pacific albatrosses, of which three occur exclusively in the North Pacific, from Hawaii to Japan, California and Alaska; and one, the waved albatross, breeds in the Galapagos Islands and feeds off the coast of South America. The need for wind to enable gliding is the reason albatrosses are for the most part confined to higher latitudes; being unsuited to sustained flapping flight makes crossing the doldrums extremely difficult. The exception, the waved albatross, is able to live in the equatorial waters around the Galapagos Islands because of the cool waters of the Humboldt Current and the resulting winds.[3]
It is not known for certain why the albatrosses became extinct in the North Atlantic, although rising sea levels due to an interglacialwarming period are thought to have submerged the site of a short-tailed albatross colony that has been excavated in Bermuda.[11] Some southern species have occasionally turned up as vagrants in the North Atlantic and can become exiled, remaining there for decades. One of these exiles, a black-browed albatross, returned to gannet colonies in Scotland for many years in an attempt to breed.[22]
The use of satellite tracking is teaching scientists a great deal about the way albatrosses forage across the ocean to find food. They undertake no annual migration, but disperse widely after breeding, in the case of Southern Hemisphere species, often undertaking circumpolar trips.[23] There is also evidence that there is separation of the ranges of different species at sea. A comparison of the foraging niches of two related species that breed on Campbell Island, the Campbell albatross and the grey-headed albatross, showed the Campbell albatross primarily fed over the Campbell Plateau whereas the grey-headed albatross fed in more pelagic, oceanic waters. Wandering albatrosses also react strongly to bathymetry, feeding only in waters deeper than 1000 m (3281 ft); so rigidly did the satellite plots match this contour that one scientist remarked, "It almost appears as if the birds notice and obey a 'No Entry' sign where the water shallows to less than 1000 m".[3] There is also evidence of different ranges for the two sexes of the same species; a study of Tristan albatrosses breeding on Gough Island showed that males foraged to the west of Gough and females to the east.

Diet


The use of 
data loggers at sea that record ingestion of water against time (providing a likely time of feeding) suggest that albatrosses predominantly feed during the day. Analysis of the squid beaks regurgitated by albatrosses has shown that many of the squid eaten are too large to have been caught alive, and include mid-water species likely to be beyond the reach of albatross, suggesting that, for some species (like the wandering albatross), scavenged squid may be an important part of the diet. The source of these dead squid is a matter of debate; some certainly comes from squid fisheries, but in nature it primarily comes from the die-off that occurs after squid spawning and the vomit of squid-eating whales (sperm whales, pilot whales and southern bottlenose whales).[24] The diet of other species, like theblack-browed albatross or the grey-headed albatross, is rich with smaller species of squid that tend to sink after death, and scavenging is not assumed to play a large role in their diet.[3] Also the waved albatross has been observed practising kleptoparasitism, harassing boobies to steal their food, making it the only member of its order to do so regularly.[25]The albatross diet is predominantly cephalopods, fish, crustaceans, and offal,[14] although they will also scavenge carrion and feed on other zooplankton.[14] It should be noted that for most species a comprehensive understanding of diet is known for only the breeding season, when the albatrosses regularly return to land and study is possible. The importance of each of these food sources varies from species to species, and even from population to population; some concentrate on squid alone, others take more krill or fish. Of the two albatross species found in Hawaii, one, the black-footed albatross, takes mostly fish while the Laysan feeds on squid.[14]
Until recently it was thought that albatross were predominantly surface feeders, swimming at the surface and snapping up squid and fish pushed to the surface by currents, predators, or death. The deployment of capillary depth recorders, which record the maximum dive depth undertaken by a bird (between attaching it to a bird and recovering it when it returns to land), has shown that while some species, like the wandering albatross, do not dive deeper than a metre, some species, like the light-mantled albatross, have a mean diving depth of almost 5 m and can dive as deep as 12.5 m.[26] In addition to surface feeding and diving, they have also been observed plunge diving from the air to snatch prey.[27]

Breeding and dancing



Albatrosses live much longer than other birds; they delay breeding for longer and 
INVEST more effort into fewer young. Most species survive upwards of 50 years, the oldest recorded being a northern royal albatross that was ringed as an adult and survived for another 51 years, giving it an estimated age of 61.[30] Given that most albatross ringing projects are considerably younger than that, it is thought likely that other species will prove to live that long and even longer.Albatrosses are colonial, usually nesting on isolated islands; where colonies are on larger landmasses, they are found on exposed headlands with good approaches from the sea in several directions, like the colony on the Otago Peninsula in Dunedin, New Zealand. Many Buller's albatrossesand black-footed albatrosses nest under trees in open forest.[28] Colonies vary from the very dense aggregations favoured by the mollymawks (black-browed albatross colonies on the Falkland Islands have densities of 70 nests per 100 m2) to the much looser groups and widely spaced individual nests favoured by the sooty and great albatrosses. All albatross colonies are on islands that historically were free of land mammals. Albatrosses are highly philopatric, meaning they will usually return to their natal colony to breed. This tendency to return to their point of origin to breed is so strong that a study of Laysan albatross showed that the average distance between hatching site and the site where a bird established its own territory was 22 m (72 ft).[29]
Albatrosses reach sexual maturity slowly, after about five years, but even once they have reached maturity, they will not begin to breed for another couple of years (even up to 10 years for some species). Young non-breeders will attend a colony prior to beginning to breed, spending many years practising the elaborate breeding rituals and "dances" that the family is famous for.[31] Birds arriving back at the colony for the first time already have the stereotyped behaviours that compose albatross language, but can neither "read" that behaviour as exhibited by other birds nor respond appropriately.[14] After a period of trial and error learning, the young birds learn the syntax and perfect the dances. This language is mastered more rapidly if the younger birds are around older birds.
The repertoire of behaviour involves synchronised performances of various actions such as preening, pointing, calling, bill clacking, staring, and combinations of such behaviours (like the sky-call).[32] When a bird first returns to the colony it will dance with many partners, but after a number of years the number of birds an individual will interact with drops, until one partner is chosen and a pair is formed. They then continue to perfect an individual language that will eventually be unique to that one pair. Having established a pair bond that will last for life, however, most of that dance will never be used again.

All the southern albatrosses create large 
nests for their egg, utilizing grass, shrubs, soil, peat, and even penguin feathers,[28] whereas the three species in the North Pacific make more rudimentary nests. The waved albatross, on the other hand, makes no nest and will even move its egg around the pair's territory, as much as 50 m (160 ft), sometimes causing it to lose the egg.[33] In all albatross species, both parents incubate the egg in stints that last between one day and three weeks. Incubation lasts around 70 to 80 days (longer for the larger albatrosses), the longest incubation period of any bird. It can be an energetically demanding process, with the adult losing as much as 83 g (2.9 oz) of body weight a day.[34]Albatrosses are held to undertake these elaborate and painstaking rituals to ensure that the appropriate partner has been chosen and to perfect partner recognition, as egg laying and chick rearing is a huge INVESTMENT. Even species that can complete an egg-laying cycle in under a year seldom lay eggs in consecutive years.[3] The great albatrosses (like the wandering albatross) take over a year to raise a chick from laying to fledging. Albatrosses lay a single subelliptical[16] egg, white with reddish brown spots,[28] in a breeding season; if the egg is lost to predators or accidentally broken, then no further breeding attempts are made that year. The larger eggs weigh from 200 to 510 g (7.1–18.0 oz).[28] The "divorce" of a pair is a rare occurrence, due to the diminished life-time reproductive success it causes, and usually only happens after several years of breeding failure.[3]

Albatross chicks take a long time to fledge. In the case of the great albatrosses, it can take up to 280 days; even for the smaller albatrosses, it takes anywhere between 140 and 170 days.
[36] Like many seabirds, albatross chicks will gain enough weight to be heavier than their parents, and prior to fledging they use these reserves to build up body condition (particularly growing all their flight feathers), usually fledging at the same weight as their parents. Between 15% and 65% of those fledged survive to breed.[28] Albatross chicks fledge on their own and receive no further help from their parents, who return to the nest after fledging, unaware their chick has left. Studies of juveniles dispersing at sea have suggested an innate migration behaviour, a genetically coded navigation route, which helps young birds when they are first out at sea.[37]After hatching, the chick, which is semi-altricial,[16] is brooded and guarded for three weeks until it is large enough to defend andthermoregulate itself. During this period the parents feed the chick small meals when they relieve each other from duty. After the brooding period is over, the chick is fed in regular intervals by both parents. The parents adopt alternative patterns of short and long foraging trips, providing meals that weigh around 12% of their body weight (around 600 g (21 oz)). The meals are composed of both fresh squid, fishand krill, as well as stomach oil, an energy-rich food that is lighter to carry than undigested prey items. This OIL is created in a stomach organ known as a proventriculus from digested prey items by most tubenoses, and gives them their distinctive musty smell.

Albatrosses and humans

Etymology

The name albatross is derived from the Arabic al-câdous or al-ġaţţās (a pelican; literally, "the diver"), which travelled to English via the Portuguese form alcatraz ("gannet"), which is also the origin of the name of the former prison, Alcatraz. The OED notes that the word alcatraz was originally applied to the frigatebird; the modification to albatross was perhaps influenced by Latin albus, meaning "white", in contrast to frigatebirds which are black.[14] In modern Portuguese, the word used for the bird, albatroz, is in turn derived from English albatross.
They were once commonly known as goonie birds or gooney birds, particularly those of the North Pacific. In the Southern Hemisphere, the name mollymawk is still well established in some areas, which is a corrupted form of malle-mugge, an old Dutch name for the northern fulmar. The name Diomedea, assigned to the albatrosses by Linnaeus, references the mythical metamorphosis of the companions of the Greek warrior Diomedes into birds. Finally, the name for the order, Procellariiformes, comes from the Latin wordprocella meaning "a violent wind" or "a storm".

In culture


In 
golf, shooting three under par on a single hole has recently been termed scoring an "albatross", as a continuation on the birdie and eagle theme.[41]Albatrosses have been described as "the most legendary of all birds".[36] An albatross is a central emblem in The Rime of the Ancient Mariner by Samuel Taylor Coleridge; a captive albatross is also a metaphor for the poète maudit in a poem of Charles Baudelaire. It is from the Coleridge poem that the usage of albatross as a metaphor is derived; someone with a burden or obstacle is said to have "an albatross around their neck", the punishment given in the poem to the mariner who killed the albatross. In part due to the poem, there is a widespread myth that (all) sailors believe it disastrous to shoot or harm an albatross; in truth, sailors regularly killed and ate them,[22] e.g., as reported by James Cook in 1772. On the other hand, it has been reported that sailors caught the birds, but supposedly let them free again;[39] the possible reason is that albatrosses were often regarded as the souls of lost sailors,[40] so that killing them was supposedly viewed as bringing bad luck.[39] The head of an albatross being caught with a hook is used as the emblem of the Cape Horners, i.e. sailors who have rounded Cape Horn on freighters under sail; captains of such ships even received themselves the title "albatrosses" in the Cape Horners' organisation.The Maori used the wing bones of the albatross to carve flutes.